Ontspanningsoefeningen direct online beluisteren en als Mp3 downloaden. Of doe iedere maandagavond mee met live online ontspanningsoefeningen. Tijdens de oefeningen wordt je door een rustige stem met duidelijke instructies begeleid in het ontspannen. Bovenaan deze pagina kun je meteen beginnen met het doen van een 10 minuten durende ontspanningsoefening.

Voor wie?

De oefeningen zijn geschikt voor iedereen die wat meer rust en evenwicht in zijn leven wil. We leven immers in een tijd van overvolle agenda’s, heel veel moeten, en daar naast ook nog van alles willen. Het is daarbij makkelijk jezelf voorbij te lopen. Het is goed om bewust tijd vrij te maken voor jezelf, om te ontspannen. Als je last hebt van stress, burnout of depressie zijn deze oefeningen heel heilzaam (al dan niet in combinatie met een behandeling). Ook bij slapeloosheid kun je goed gebruik maken van ontspanningsoefeningen.

Wat voor oefeningen?

Er zijn veel verschillende soorten ontspanningsoefeningen. Een hele bekende is de lichaamsscan (soms ook bodyscan genoemd). Dit is de oefening die je bovenaan deze pagina meteen kunt uitproberen of kunt downloaden als mp3. Bij deze oefening ga je met je aandacht langs alle onderdelen van je lichaam. Je begint bij je tenen en gaat dan door naar je benen, vingers, armen, romp en tenslotte naar je hoofd. Het richten van je aandacht op je lichaam heeft een zeer ontspannende, ‘aardende’ werking. Zeker als je het ook nog eens combineert met het richten van de aandacht op de ademhaling. In de lichaamsscan zoals ik die doe worden deze beide aspecten gecombineerd.

Een andere bekende ontspanningsoefening is de spierontspanning. Hierbij span je alle onderdelen van je lichaam een voor een aan, houd je de spanning een moment vast, en laat je weer los. Inspanning door ontspanning dus. Behalve dat je er direct door ontspant helpt deze oefeningen je ook om steeds beter te leren waarnemen wanneer je in het dagelijks leven spanning in je spieren hebt, en hoe je die los kunt laten. Ook de spierontspanning is gratis te beluisteren en downloaden als mp3.

Naast deze twee zeer effectieve basis-oefeningen zijn er nog meer soorten oefeningen zoals visualisaties, affirmaties, ademhalingsoefeningen. Verwant aan ontspanningsoefeningen zijn mindfulness en mediatie (er zijn verschillen en overeenkomsten). Je kunt al dit soort oefeningen vinden op deze site.

Wel doen!

Het downloaden van ontspanningsoefeningen als mp3, of er een keer online naar luisteren is een heel goed begin als je wilt leren ontspannen. Maar als je er vervolgens verder niets mee doet, dan schiet je er natuurlijk niks mee op. Het blijkt voor veel mensen lastig te zijn om ook de oefeningen ook echt regelmatig te doen. Jammer, want ze hebben  de eerste stap al gezet. Ik probeer zo veel mogelijk te helpen bij het regelmatig oefenen, zodat iedereen het maximale uit de oefeningen kan halen. Een van de dingen die daar heel goed bij helpt is het op gezette tijden samen oefeningen met een groep. Daarom organiseer ik ook wekelijks live bijeenkomsten via internet.

Reageer

Vertel hieronder wat de reden is dat jij ontspanningsoefeningen gebruikt, en hoe ze jou helpen.


979 Reakties op “Ontspanningsoefeningen”

 1. Carolien - 21 augustus 2017

  Omdat mijn dochters vanwege spannende ontwikkelingen in onze prive situatie niet meer zo goed konden slapen hebben we bedacht om samen de ontspanningsoefeningen te gaan doen. Het geeft wel rust.

  Beantwoorden
 2. Hennie - 19 augustus 2017

  Mijn schoonvader gebruikte autogene training om te ontspannen in stressvolle situaties. Het hielp hem goed. Maar hij is niet meer onder ons. Dus op zoek op het web om hoe om te gaan met mijn stress.

  Beantwoorden
 3. Marga Verhoeven - 18 augustus 2017

  Door stress moeilijk kunnen ontspannen en moeilijk in slaap komen.
  De ontspanningsoefeningen brengen daar hopelijk verandering in.

  Beantwoorden
 4. Coby - 16 augustus 2017

  Ik probeer naar het overlijden van mij man weer het leven op te pakken. Heb veel last van trillende spieren en wordt hierdoor heel gespannen door de oefeningen probeer ik te ontspannen.

  Beantwoorden
 5. Silke - 14 augustus 2017

  Ik ben pas begonnen met de ontspanningsvereniging , omdat ik een vervelend onrustig gevoel in mijn buik heb.
  Heb best wel veel gewerkt en doe nu een stap terug.
  Omdat dit gevoel omhoog gaat en dan paniek veroorzaakt

  Beantwoorden
  • Marijke - 15 augustus 2017

   Hoi, of ik mijn eigen woorden lees. Ik heb ook vaak onrustig gevoel, ook te veel, te druk, te lang doorgegaan. Doe regelmatig ontspanningsoefeningen, en ben gaan zwemmen en joggen (klein rondje) hoop het op deze manier onder controle te krijgen.
   Vr gr Marijke

 6. Geertje - 13 augustus 2017

  Ik gebruik de ontspanningsoefeningen om weer tot mijzelf te komen. Ik heb een whiplash met nog meer klachten opgelopen tijdens een ongeval op de fiets. Hier heb ik heel veel last van. Door de oefeningen te gebruiken ontspan ik mijn spieren een beetje waardoor de pijn wat vermindert.

  Beantwoorden

Geef een reaktie