Ontspanningsoefeningen direct online beluisteren en als Mp3 downloaden. Of doe iedere maandagavond mee met live online ontspanningsoefeningen. Tijdens de oefeningen wordt je door een rustige stem met duidelijke instructies begeleid in het ontspannen. Bovenaan deze pagina kun je meteen beginnen met het doen van een 10 minuten durende ontspanningsoefening.

Voor wie?

De oefeningen zijn geschikt voor iedereen die wat meer rust en evenwicht in zijn leven wil. We leven immers in een tijd van overvolle agenda’s, heel veel moeten, en daar naast ook nog van alles willen. Het is daarbij makkelijk jezelf voorbij te lopen. Het is goed om bewust tijd vrij te maken voor jezelf, om te ontspannen. Als je last hebt van stress, burnout of depressie zijn deze oefeningen heel heilzaam (al dan niet in combinatie met een behandeling). Ook bij slapeloosheid kun je goed gebruik maken van ontspanningsoefeningen.

Wat voor oefeningen?

Er zijn veel verschillende soorten ontspanningsoefeningen. Een hele bekende is de lichaamsscan (soms ook bodyscan genoemd). Dit is de oefening die je bovenaan deze pagina meteen kunt uitproberen of kunt downloaden als mp3. Bij deze oefening ga je met je aandacht langs alle onderdelen van je lichaam. Je begint bij je tenen en gaat dan door naar je benen, vingers, armen, romp en tenslotte naar je hoofd. Het richten van je aandacht op je lichaam heeft een zeer ontspannende, ‘aardende’ werking. Zeker als je het ook nog eens combineert met het richten van de aandacht op de ademhaling. In de lichaamsscan zoals ik die doe worden deze beide aspecten gecombineerd.

Een andere bekende ontspanningsoefening is de spierontspanning. Hierbij span je alle onderdelen van je lichaam een voor een aan, houd je de spanning een moment vast, en laat je weer los. Inspanning door ontspanning dus. Behalve dat je er direct door ontspant helpt deze oefeningen je ook om steeds beter te leren waarnemen wanneer je in het dagelijks leven spanning in je spieren hebt, en hoe je die los kunt laten. Ook de spierontspanning is gratis te beluisteren en downloaden als mp3.

Naast deze twee zeer effectieve basis-oefeningen zijn er nog meer soorten oefeningen zoals visualisaties, affirmaties, ademhalingsoefeningen. Verwant aan ontspanningsoefeningen zijn mindfulness en mediatie (er zijn verschillen en overeenkomsten). Je kunt al dit soort oefeningen vinden op deze site.

Wel doen!

Het downloaden van ontspanningsoefeningen als mp3, of er een keer online naar luisteren is een heel goed begin als je wilt leren ontspannen. Maar als je er vervolgens verder niets mee doet, dan schiet je er natuurlijk niks mee op. Het blijkt voor veel mensen lastig te zijn om ook de oefeningen ook echt regelmatig te doen. Jammer, want ze hebben  de eerste stap al gezet. Ik probeer zo veel mogelijk te helpen bij het regelmatig oefenen, zodat iedereen het maximale uit de oefeningen kan halen. Een van de dingen die daar heel goed bij helpt is het op gezette tijden samen oefeningen met een groep. Daarom organiseer ik ook wekelijks live bijeenkomsten via internet.

Reageer

Vertel hieronder wat de reden is dat jij ontspanningsoefeningen gebruikt, en hoe ze jou helpen.


893 Reakties op “Ontspanningsoefeningen”

 1. Kitty - 17 mei 2017

  De oefeningen zijn voor mij een middel om te ontspannen en bij mijn gevoel te komen. Ook is het een moment voor mezelf waar ik bewust bezig ben met mijzelf en mijn lichaam.

  Beantwoorden
 2. Krista - 15 mei 2017

  Ik ben zes weken geleden geopereerd aan mijn rug. Een wervel werd vast gezet met behulp van schroeven. Tussenwervelschijf werd ook verwijderd en vervangen door een plaatje. Ik heb nog steeds veel pijn ter hoogte van de rug en een zenuwpijn in mijn linkerbil. Een deel van de pijn wordt echter ook veroorzaakt door gespannen rugspieren. Daarom op zoek geweest op het internet. Jouw site ontdekt. Jouw stem bracht me het beste tot rust.

  Beantwoorden
 3. Ronald - 14 mei 2017

  Heb last van burn-out en/of overspannenheid.
  Heb dit al vaker gehad,toen hielpen ontspanningsoefeningen ook goed.
  Dus nu weer.

  Beantwoorden
 4. Arija Zeedijk - 14 mei 2017

  Ik geef sportlessen aan zwangeren en die eindig ik altijd met ontspanningsoefeningen.

  Beantwoorden
 5. Michele - 12 mei 2017

  Ik heb een burn out en ben de hele dag door erg gespannen. Door een asntal keer per dag ontspanningsoefeningen te doen, hoop ik dat die spanning langzaam minder wordt.

  Beantwoorden
 6. Verspreider - 12 mei 2017

  Ik krijg veel mensen in mijn praktijk met stress klachten. Om mensen te helpen gedurende 10 minuten per dag uit het hoofd te zijn en te ontspannen verwijs ik ze naar deze website.
  Dank voor je mooie ontspanningsoefeningen.

  Beantwoorden
 7. Petra - 10 mei 2017

  De oefening helpt mij slapen.

  Beantwoorden
 8. Marjolein - 9 mei 2017

  Ik heb veel meegemaakt, emotioneel zo veel als mogelijk opgeruimd, nu nog spierspanning wat ik door massage en ontspanningsoefeningen probeer op te ruimen

  Beantwoorden
 9. Annie Oosterman - 8 mei 2017

  Ik doe deze oefeningen ( en andere ) om een beetje te ontspannen vanwege paniek en angststoornis.

  Beantwoorden
 10. Monique Klosse - 8 mei 2017

  Ik gebruik de oefeningen om mij te ontspannen. Heel veel meer kan ik er eerlijk gezegd niet bij verzinnen.

  Beantwoorden
 11. Natascha - 5 mei 2017

  Mijn ziekte (uitgezaaide kanker) brengt veel spanning met zich mee. Ik heb vaak erg veel op mijn bord en daarbij is het heel moeilijk om te slapen. De spanning maakt dat ik slecht slaap. Door ontspanningsoefeningen probeer ik dit te verbeteren.

  Beantwoorden
 12. Anja - 4 mei 2017

  Ik doe deze oefeningen op aanraden van mijn fysiotherapeut.
  Ik heb s’nachts last van onrustige benen en ik slaap altijd slecht.
  Ik doe zelf ook yoga oefeningen dus ben wel bekend met de oefeningen.
  Groeten Anja.

  Beantwoorden
 13. Karolien - 3 mei 2017

  Ik wilde met ontspanningsoefeningen beginnen omdat ik zo opgefokt en gestresst was en de hele dag aan het opruimen was/ben. Ik ben nog steeds niet toegekomen om oefeningen te doen doordat ik veel te druk ben met wat ik allemaal van mezelf moet doen ben dan totaal nergens anders meer aan denk Volgens mijn arts kan dit komen doordat ik aan het afbouwen ben met de anti depressiva. Dit is dan te hopen want ben nu al een week of 8 in een overdreven opruimmodus maar kan dit gewoon niet stoppen.

  Beantwoorden
 14. jean westera - 3 mei 2017

  De oefeningen werden mij aangeraden door mijn bekkem bodem therapeut. Ik ben incontinent met de ontlasting. Via de oefeningen van haar werk aan versterking van de spieren in de bekkembodem. Omdat ik hier al jaren mee behept ben werd ik steeds onzekerder om de deur uit te gaan. Zij raadde mij aan ontspanningsoefeningen te doen. Zowel voor geest als lichaam zou dit goed zijn. Ik vond u via internet en heb het tot dusver 1x gedaan. Dus resultaat moet nog komen.het is een leerproces denk ik.
  hopenlijk hebt u hier iets aan.
  met een vriendelijke groet
  jean.

  Beantwoorden
 15. Ronnie - 30 april 2017

  Ik gebruik ontspanningsoefeningen vanwege het continu verkeerd adem halen. Heb een soort chronische hyperventilatie.

  Beantwoorden
 16. Marieke - 28 april 2017

  Ik gebruik het voor mezelf en ben therapeut en geef online therapie en deel het met mijn cliënten.

  Beantwoorden
 17. Annie - 28 april 2017

  Ik doe ontspanningsoefeningen om beter te kunnen slapen.

  Beantwoorden
 18. Anja - 26 april 2017

  Slapeloze nachten zeer frustrerend!!!

  Beantwoorden
 19. Harry Pronk - 25 april 2017

  Ben 2x gedotterd. Hierna niet echt beter van geworden. Had steeds problemen met lucht. Snel buiten adem. Na diverse onderzoeken van hart en longen geen verbetering. Ook bij psycholoog in behandeling. Hier geadviseerd om ontspanningsoefeningen te doen. Deze gevonden via internet.

  Beantwoorden
 20. Martin - 24 april 2017

  Ik gebruik de ontspanningsoefeningen omdat ik niet verklaarbare lichamelijke klachten heb en me daar angstig en nerveus om maak. De ontspanningsoefeningen helpen me om rustiger te worden

  Beantwoorden
 21. Geke - 24 april 2017

  Heb last van paniek aanvallen , probeer ze hier mee te onderdrukken !

  Beantwoorden
 22. Yvonne - 23 april 2017

  ik had hele erge rugklachten ik was altijd erg gespannen door de oefeningen helpt het mij om niet te gespannen te zijn heb er echt baat bij bedankt hiervoor m.v.g. yvonne

  Beantwoorden
 23. Chantal - 22 april 2017

  Ik heb last van paniek/angstaanvallen en agorafobie. Daarom gebruik ik deze oefeningen om rust te krijgen in mijn hoofd en ontspannen te worden. Ik ben super blij dat ik op deze site ben gekomen, het begint langzaamaan met hulp van een psycholoog te helpen.

  Beantwoorden

Geef een reaktie