Ontspanningsoefeningen direct online beluisteren en als Mp3 downloaden. Of doe iedere maandagavond mee met live online ontspannings­oefeningen. Tijdens de oefeningen wordt je door een rustige stem met duidelijke instructies begeleid in het ontspannen. Bovenaan deze pagina kun je meteen aan de slag gaan met een korte ontspannings­oefening van 10 minuten!

Wat voor oefeningen?

Er zijn veel verschillende soorten ontspannings­oefeningen. Een hele bekende is de lichaamsscan (soms ook bodyscan genoemd). Bij deze oefening ga je met je aandacht langs alle onderdelen van je lichaam. Je begint bij je tenen en gaat dan door naar je benen, vingers, armen, romp en tenslotte naar je hoofd. Het richten van je aandacht op je lichaam heeft een zeer ontspannende, ‘aardende’ werking. Zeker als je het ook nog eens combineert met het richten van de aandacht op de ademhaling. In de lichaamsscan zoals ik die doe worden deze beide aspecten gecombineerd.

In deze video van ongeveer 10 minuten kun je de lichaamsscan beluisteren en meteen meedoen:

 
 

Klik hier voor deze en meer gratis oefeningen

 

Een andere bekende ontspannings­oefening is de spierontspanning. Hierbij span je alle onderdelen van je lichaam een voor een aan, houd je de spanning een moment vast, en laat je weer los. Inspanning door ontspanning dus. Behalve dat je er direct door ontspant helpt deze oefeningen je ook om steeds beter te leren waarnemen wanneer je in het dagelijks leven spanning in je spieren hebt, en hoe je die los kunt laten. Ook de spierontspanning is gratis te beluisteren en downloaden als mp3.

Naast deze twee zeer effectieve basis-oefeningen zijn er nog meer soorten oefeningen zoals visualisaties, affirmaties, ademhalings­oefeningen. Verwant aan ontspannings­oefeningen zijn mindfulness en mediatie (er zijn verschillen en overeenkomsten). Je kunt al dit soort oefeningen vinden op deze site.

Wel doen!

Het downloaden van ontspannings­oefeningen als mp3, of er een keer online naar luisteren is een heel goed begin als je wilt leren ontspannen. Maar als je er vervolgens verder niets mee doet, dan schiet je er natuurlijk niks mee op. Het blijkt voor veel mensen lastig te zijn om ook de oefeningen ook echt regelmatig te doen. Jammer, want ze hebben  de eerste stap al gezet. Ik probeer zo veel mogelijk te helpen bij het regelmatig oefenen, zodat iedereen het maximale uit de oefeningen kan halen. Een van de dingen die daar heel goed bij helpt is het op gezette tijden samen oefeningen met een groep. Daarom organiseer ik ook wekelijks live bijeenkomsten via internet.

Voor wie?

De oefeningen zijn geschikt voor iedereen die wat meer rust en evenwicht in zijn leven wil. We leven immers in een tijd van overvolle agenda’s, heel veel moeten, en daar naast ook nog van alles willen. Het is daarbij makkelijk jezelf voorbij te lopen. Het is goed om bewust tijd vrij te maken voor jezelf, om te ontspannen. Als je last hebt van stress, burnout of depressie zijn deze oefeningen heel heilzaam (al dan niet in combinatie met een behandeling). Ook bij slapeloosheid kun je goed gebruik maken van ontspanningsoefeningen.

Reageer

Vertel hieronder wat de reden is dat jij ontspannings­oefeningen gebruikt, en hoe ze jou helpen.


1.180 Reakties op “Ontspanningsoefeningen”

 1. Mirjam - 28 januari 2017

  Drukte op mijn werk waardoor ik minder goed slaap en zodra ik ‘s-nachts wakker wordt aan mijn werk denk en ideeën in mij opkomen over hoe bepaalde zaken aan te pakken en welke zaken nog opgelost moeten worden. Op dat moment zet ik mij MP3-speler aan en luister naar een ontspanningsoefening in de hoop rust te vinden. Dit werkt en maakt dat ik geen spanningshoofdpijn heb.

  Beantwoorden
 2. Vanessa - 27 januari 2017

  Gewoon omdat ik altijd te gespannen ben.

  Beantwoorden
 3. Ingrid - 26 januari 2017

  Ik ben de oefeningen gaan gebruiken omdat ik mijn spanning niet meer om kan zetten in ontspanning waardoor ik momenteel op 1 keer in de 4 weken zit dat ik 12 uur lang overgeef doordat mijn lichaam hier dan een uiting aan geeft

  Beantwoorden
 4. Miranda - 26 januari 2017

  Hyperventilatie en druk op de borst

  Beantwoorden
 5. Martin - 24 januari 2017

  Ik ben door de psycholoog verwezen naar deze ontspanningsoefeningen. Door mijn depressie kan ik mij slecht focussen op mijn studie. Als ik begin met studeren ervaar ik mentale en lichamelijke stress en druk. Met deze oefeningen hoop ik iets meer rust te vinden.

  Beantwoorden
 6. Ilse - 23 januari 2017

  Ik gebruik de oefeningen omdat het mij helpt mijn angst/spanning te verlagen zodat ik minder last heb van paniek/hyperventileren.

  Beantwoorden
 7. Carina - 23 januari 2017

  omdat ik trauma’s heb opgelopen in mijn jeugd, die ik niet uit mijn hoofd krijg, en mijn eigen niet kan ontspannen,steeds depresief ben en veel lichamelijke klachten heb,ben ik met ontspannings oefeningen aan de gang gegaan.
  Ik merk dat dit mijn meer rust geeft in mijn hoofd,en dat na heel veel therapieën ,dit het meeste bij mij past.
  Het geeft mij meer rust in mijn leven,en waardoor het beetje bij beetje, steeds beter met mij gaat.

  Beantwoorden
 8. Sandra - 22 januari 2017

  stress

  Beantwoorden
 9. Jac - 19 januari 2017

  Ik wil rustig kunnen inslapen.

  Beantwoorden
 10. Wilma - 19 januari 2017

  De oefeningen die ik omdat er achter kwam dat ik altijdheel gespannen ben.
  Als ik een moment bewust mijn lichaam voel dan valt het me op dat het altijd gepannen staat
  Dan doe ik vaak weer even een paar ontspanningsoefeningen

  Beantwoorden
 11. Lisa - 19 januari 2017

  Depressie en slapeloosheid

  Beantwoorden
 12. Karien - 18 januari 2017

  Ik heb dit niet opgezocht voor mijzelf (hoewel ik ze ook erg prettig vind) maar voor een van mijn patiënten die geen computer heeft en veel moeite heeft met ontspannen…

  Beantwoorden
 13. Stefan - 17 januari 2017

  Ik heb chronische lage rugklachten. Hiervoor heb ik het Realhealth programma van het Sintmaarten kliniek gevolgd. Het is een programma om niet meer te sturen op pijn, maar te luisteren naar lichaamssignalen. Hiermee kan ik de belastbaarheid van mijn lichaam bepalen en mogelijk ook verhogen.
  1 van de belangrijke dingen die ze me daar geleerd hebben is het bewust ontspannen en aanspannen van spieren. Ze gebruiken hiervoor ontspannings oefeningen. Ik kwam er achter dat mijn lijf 1 brok spanning was en heb geleerd te ontspannen daar waar ik geen spanning nodig heb. Door het ontspannen is mijn belastbaarheid in 1 keer veel groter. ik kan meer en heb bijna geen pijn meer.
  Mijn lijf is nu ontspannen en belangerijker: als het weer gespannen wordt kan ik het ontspannen.

  Beantwoorden
 14. Lieuwe - 16 januari 2017

  De ontspanningsoefening is bedoelt voor de rust in mijn hooft,dit is door de psycholoog aanbevolen waar ik nu een poosje bij loop.
  Maar eigenlijk doe ik het veel te weinig,ik kan mij er maar moeilijk toe zetten.

  Beantwoorden
 15. John - 16 januari 2017

  om rust te krijgen in mijn hoofd, en om vooruit te kunnen denken

  Beantwoorden
 16. Poot Helma - 15 januari 2017

  Depressie

  Beantwoorden
 17. Poot Helma - 15 januari 2017

  Ivm depressieve klachten

  Beantwoorden
 18. Mari-lou - 14 januari 2017

  Last van keuze stress en aanpassings problemen in nieuwe situatie qua werk en wonen. Innerlijke spanningen, kaak klemmen tijdens het slapen en depressieve klachten tot gevolg. Tijdens traject bij “de gezonde zaak” in Rotterdam veel ontspannings oefeningen gedaan en ook aandachts oefeningen. Daar wil ik nu mee doorgaan want het doet me erg goed en ik zocht ‘on line’ begeleiding hierin.

  Beantwoorden
 19. Nicky - 12 januari 2017

  Ik heb bij een 2e burn-out wederom veel last van spanningspijn dus om pijn en stress te reduceren

  Beantwoorden
 20. Karin - 12 januari 2017

  Ik gebruik de oefeningen als ik druk ben en als ik hoofdpijn heb. Ik probeer dan alle spieren te ontspannen zodat de hoofdpijn minder wordt. Lukt niet altijd, omdat de pijn ontspannen extra lastig maakt. Ik zou de oefeningen juist als preventie te moeten doen… maar dat schiet er vaak bij in.

  Beantwoorden
 21. Bennie - 10 januari 2017

  De reden waarom ik deze ontspanningsterapie gebruik is

  Ik heb in het verleden een ernstig ongeluk gezien en ben er onbedoeld bij betrokken geraakt.
  Daardoor heb ik last van nachtmaries en onrustige nachten
  Daarom ben ik opzoek gegaan na een oplossing om weer rustig de nachten in te gaan
  En nu probeer ik dit eens uit
  Wie niet waagt wie niet wint

  Ok Groetjes Bennie

  Beantwoorden
 22. Ingrid - 8 januari 2017

  Om meer te ontspannen, bewuster te zijn van hoe ik mij voel

  Beantwoorden
 23. Yvette - 5 januari 2017

  De oefeningen gebruik ik i.v.m. een burn-out. Mijn fysio heeft me op deze site gewezen.

  Beantwoorden
 24. Britt - 3 januari 2017

  De ademhalingsoefeningen gebruik ik op advies van mijn revalidatie-arts. Het helpt mij om rustiger te worden en beter te slapen. Ik ben net begonnen, dus ik kan nog niet heel veel zeggen over het resultaat, maar de eerste aanwijzingen zien er veelbelovend uit.

  Beantwoorden
 25. Marloes - 3 januari 2017

  Ik ziet momenteel ook niet goed in vel . Waarschijnlijk overspannen angst/paniekaanvallen me gedachten blijven malen door mijn hoofd .

  Beantwoorden
 26. bart corneillie - 3 januari 2017

  ik heb een burnout en (daardoor) depressie, hopelijk kan ik via ontspanningsoefeningen beter in het heden ‘genieten’

  Beantwoorden
 27. Diana - 31 december 2016

  Ik gebruik deze oefening omdat ik gedurende de dag best een hoge spierspanning in mijn lijf heb en dit helpt me ontspannen.
  Wat wel interessant is om erbij te zeggen, is dat mijn revalideerders me adviseerden om online een onstpanningsoefening die geworteld is in de techniek van Jacobsen te zoeken en daar regelmatig naar te luisteren om het zo zelf beter te leren.

  Beantwoorden
 28. Bertus - 31 december 2016

  om van mijn spanningen af te komen en rust te krijgen in mijn hoofd

  Beantwoorden
 29. Hans - 31 december 2016

  Het verwerken van een dotterbehandeling (tot rust komen)

  Beantwoorden
 30. Ingrid Rouwhorst - 26 december 2016

  Ik heb nogal last van stress, symptomen hoge hartslag, opgejaagd gevoel , veel nadenken/ hoofdpijn, weinig prikkels kunnen hebben, vermoeidheid etc

  Beantwoorden
  • Britt - 1 januari 2017

   Heb je soms ook een burn-out,met alle nare gevoelens er bij

 31. adriaan - 26 december 2016

  Door verstopte neus het gevoel geen zuurstof te krijgen en te stikken met als gevolg angst paniek. Door oefeningen ontspan ik enigszins.

  Beantwoorden
 32. Pieter - 26 december 2016

  Ik gebruik de oefeningen om mijn stress gerelateerde rugpijn te verminderen

  Beantwoorden
 33. Gerard Smit - 24 december 2016

  Ik heb een behoorlijk slaapprobleem na het overlijden van mijn vrouw in februari van dit jaar. Ik heb van alles geprobeerd: valdisper, melatonine, ’s avonds geen koffie meer drinken, een banaan eten, 2 glazen wijn
  , ga nu een uur later naar bed (12 uur i.p.v. 11 uur) enz., enz.
  Ik slaap alleen als ik de voorgeschreven medicijnen tezazepam van mijnhuisarts gebruik.
  Sinds een maand doe ik nu uw ontspanningsoefening voor het slapen gaan. Halfweg moet ik daarbij constant gapen dus de oefening werkt wel.

  Groeten en een fijne kerst.

  Gerard Smit.

  Beantwoorden
 34. Corinna Rombouts - 23 december 2016

  Ik gebruik de oefeningen om tot rust te komen en om te kunnen slapen.

  Beantwoorden
 35. De Groot - 23 december 2016

  Burn-out en stress

  Beantwoorden
 36. Femke - 22 december 2016

  Ik heb ptss, en veel last van nachtmerries. Flashbacks, herbeleving en paniekaanvallen.
  Op aanraden van emdr therapeut ben ik op zoek gegaan naar ontspanningsoefeningen. Ik merk dat ik nog wel wat moet oefenen, maar merk dat het me wel degelijk helpt. Niet alleen om te ontspannen, maar soms is het bijvoorbeeld bij hele heftige, levensechte herbeleving en heel moeilijk om weer in het hier en nu te komen, om me te oriënteren. Bodyscan helpt dan best goed.

  Beantwoorden
 37. Helen Dries - 22 december 2016

  Heb een burn-out De oefeningen helpen mij hyperventilatie te voorkomen!

  Beantwoorden
 38. Jan Ipers - 22 december 2016

  Algemene onspanning.

  Beantwoorden
 39. peter pereboom - 20 december 2016

  Ik word er lekker rustig van voor het slapen en slaap zo ook beter en lekkerder.

  Beantwoorden
 40. Martine - 20 december 2016

  Ik gebruik de oefeningen als hulpmiddel om tot rust te komen. Ik heb namelijk last van hyperventilatie en heb momenteel een Burn-out

  Beantwoorden
 41. jack joore - 19 december 2016

  Ik probeer mij te ontspannen met de oeffeningen en en daardoor minder pijn te hebben en mij beter te kunnen bewegen

  Beantwoorden
 42. peter pereboom - 19 december 2016

  Ik vind het heerlijk om te ontspannen van alle werkdruk en van mijn leidinggevende.

  Beantwoorden
 43. Richard - 19 december 2016

  Het helpt mij bij het beter kunnen verdragen van de dagelijks aanwezige rugpijn.

  Beantwoorden
 44. Anja van genderen - 19 december 2016

  Gebruik oefeningen om beter te slapen ,gebruik ze helaas niet regelmatig door teveel drukte in hoofd huis en leven.

  Beantwoorden
 45. Ina - 18 december 2016

  De spieren in en rond mijn bekken staan vaak/voortdurend licht aangespannen. De ontspanningsoefeningen helpen me (enigszins) om deze los te laten en daardoor beter in slaap te komen en door te slapen.

  Beantwoorden
 46. Frans van den corput - 15 december 2016

  Ik gebruik de oefeningen omdat ik niet in slaap kan komen.
  Lig uren wakker.

  Beantwoorden
 47. kristel - 8 december 2016

  ik was vroeger snel boos en rap gefrustreerd! maar sinds ik deze oefeningen doe ben ik sneller rustig en minder boos! ik ben erg te vrede en ik doe het ook zo graag!

  Beantwoorden
 48. Angeline - 2 december 2016

  Om mijn hooft even rust te geven

  Beantwoorden
 49. Claire - 29 november 2016

  Meerdere ptss, slecht slapen, depressie,

  Beantwoorden
 50. Marianne - 29 november 2016

  Als gevolg van wekelijkse aanvallen van vestibulaire migraine is er tevens chronische duizeligheid ontstaan. Ontspanning moet mij bij dit laatste helpen mij beter te gaan voelen.

  Beantwoorden

Geef een reaktie