Ontspanningsoefeningen direct online beluisteren en als Mp3 downloaden. Of doe iedere maandagavond mee met live online ontspannings­oefeningen. Tijdens de oefeningen wordt je door een rustige stem met duidelijke instructies begeleid in het ontspannen. Bovenaan deze pagina kun je meteen aan de slag gaan met een korte ontspannings­oefening van 10 minuten!

Wat voor oefeningen?

Er zijn veel verschillende soorten ontspannings­oefeningen. Een hele bekende is de lichaamsscan (soms ook bodyscan genoemd). Bij deze oefening ga je met je aandacht langs alle onderdelen van je lichaam. Je begint bij je tenen en gaat dan door naar je benen, vingers, armen, romp en tenslotte naar je hoofd. Het richten van je aandacht op je lichaam heeft een zeer ontspannende, ‘aardende’ werking. Zeker als je het ook nog eens combineert met het richten van de aandacht op de ademhaling. In de lichaamsscan zoals ik die doe worden deze beide aspecten gecombineerd.

In deze video van ongeveer 10 minuten kun je de lichaamsscan beluisteren en meteen meedoen:

 
 

Klik hier voor deze en meer gratis oefeningen

 

Een andere bekende ontspannings­oefening is de spierontspanning. Hierbij span je alle onderdelen van je lichaam een voor een aan, houd je de spanning een moment vast, en laat je weer los. Inspanning door ontspanning dus. Behalve dat je er direct door ontspant helpt deze oefeningen je ook om steeds beter te leren waarnemen wanneer je in het dagelijks leven spanning in je spieren hebt, en hoe je die los kunt laten. Ook de spierontspanning is gratis te beluisteren en downloaden als mp3.

Naast deze twee zeer effectieve basis-oefeningen zijn er nog meer soorten oefeningen zoals visualisaties, affirmaties, ademhalings­oefeningen. Verwant aan ontspannings­oefeningen zijn mindfulness en mediatie (er zijn verschillen en overeenkomsten). Je kunt al dit soort oefeningen vinden op deze site.

Wel doen!

Het downloaden van ontspannings­oefeningen als mp3, of er een keer online naar luisteren is een heel goed begin als je wilt leren ontspannen. Maar als je er vervolgens verder niets mee doet, dan schiet je er natuurlijk niks mee op. Het blijkt voor veel mensen lastig te zijn om ook de oefeningen ook echt regelmatig te doen. Jammer, want ze hebben  de eerste stap al gezet. Ik probeer zo veel mogelijk te helpen bij het regelmatig oefenen, zodat iedereen het maximale uit de oefeningen kan halen. Een van de dingen die daar heel goed bij helpt is het op gezette tijden samen oefeningen met een groep. Daarom organiseer ik ook wekelijks live bijeenkomsten via internet.

Voor wie?

De oefeningen zijn geschikt voor iedereen die wat meer rust en evenwicht in zijn leven wil. We leven immers in een tijd van overvolle agenda’s, heel veel moeten, en daar naast ook nog van alles willen. Het is daarbij makkelijk jezelf voorbij te lopen. Het is goed om bewust tijd vrij te maken voor jezelf, om te ontspannen. Als je last hebt van stress, burnout of depressie zijn deze oefeningen heel heilzaam (al dan niet in combinatie met een behandeling). Ook bij slapeloosheid kun je goed gebruik maken van ontspanningsoefeningen.

Reageer

Vertel hieronder wat de reden is dat jij ontspannings­oefeningen gebruikt, en hoe ze jou helpen.


1.180 Reakties op “Ontspanningsoefeningen”

 1. Pam Goedholt - 19 april 2017

  Ik leef met veel stress om mij heen op het ogenblik

  Beantwoorden
 2. Marieke - 19 april 2017

  Mijn partner is al lange tijd ziek. Beiden gebruiken we voor de noodzakelijke ontspanning de aangedragen oefeningen. Dat geeft rust en ruimte.

  Beantwoorden
 3. Yvonne Joppen - 18 april 2017

  Mijn reden voor het doen van ontspanningsoefeningen is het slecht slapen.

  Beantwoorden
 4. Desmet Frank - 18 april 2017

  Omdat ik niet goed slaap.

  Beantwoorden
 5. Miranda - 18 april 2017

  Om te ontstressen

  Beantwoorden
 6. Lucie - 17 april 2017

  Vanwege slaapproblemen gebruik ik ontspanningsoefeningen.com.

  Beantwoorden
 7. Michael - 16 april 2017

  Dag, zelf heb ik complexe trauma en daardoor krijg ik veel lichamelijke Klachten. Spierpijn en slaapproblemen. Deze oefeningen heb ik als advies van mij behandelaar door gekregen en die doe ik elke avond in me bed voordat ik slaap. Ik merk dat mijn slapen beter gaat, ik slaap langer en dieper. Ik voel me lichaam meer ontspannen overdag.
  Ik ben blij mee met deze oefening en die geef aan mij weer een hoop voor de genezen.

  Beantwoorden
 8. Patricia - 15 april 2017

  na jaren van een verkeerde werkhouding, kreeg ik veel last van mijn nek en schouders, waardoor het niet goed meer lukt om die te ontspannen. En met fysiotherapie alleen verval ik te snel weer in mijn oude gewoontes. Dus door middel van ontspanningsoefeningen elke dag probeer ik zo snel mogelijk een beter resultaat te krijgen, tevens hoop ik dat ik op lange termijn makkelijker kan ontspannen, zodat ik wat meer onbewust een goede houding kan aannemen.

  Beantwoorden
 9. M. Bus - 13 april 2017

  Ik ben gedotterd en heb stents gekregen. Moet steeds verminderen.

  Beantwoorden
 10. marieke - 13 april 2017

  als ik gespannen ben kom ik hierdoor tot rust

  Beantwoorden
 11. Richard - 12 april 2017

  Ik ben erop gewezen door mijn psycholoog. Zit al acht maanden in een depressie.

  Beantwoorden
 12. Tom - 12 april 2017

  Mijn reden om deze ontspanningsoefeningen te doen isdoordat ik vroeger zwaar depressief ben geweest.
  In die tijd had ik heel veel last van gespannen spieren in mijn schouders en nek.
  Nu komt spanning soms even terug bij mij en dan door ontspanningsoefening en massage kan ik mezelf nu corrigeren.
  Ook even de drukte van het leven vergeten en echt er voor jezelf even zijn.

  Beantwoorden
 13. Mariska - 9 april 2017

  Om de fibromyalgiepijn te verminderen.

  Beantwoorden
 14. Natasja - 6 april 2017

  Ik heb stress en spanningsklachten en mijn psycholoog heeft mij ontspanningsoefeningen gegeven op papier die ik dan zelf in kon spreken.
  Dit leek me niet echt prettig dus ben ik op internet gaan kijken naar reeds ingesproken ontspanningsoefeningen. Zo ben ik bij http://www.ontspanningsoefeningen.com terecht gekomen.

  Beantwoorden
 15. Karin - 6 april 2017

  Mijn hoofd leeg maken en dat mijn lichaam tot rust komt. Heel veel spanning.

  Beantwoorden
 16. Liz - 5 april 2017

  Astmatische patiënt, rustig kunnen ademhalen.
  Dank je

  Beantwoorden
 17. Jonna - 5 april 2017

  ik ben bij een revalidatiecentrum ivm aanhoudende bekkenklachten. Mijn hele lijf staat op spanning en ik moet dus leren ontspannen, wat ik erg moeilijk vind. Als ik lig te rusten schieten de gedachten door je hoofd en kom je slecht aan ontspanning toe. Daarom dat ik deze oefeningen gebruik.

  Beantwoorden
 18. Edwin - 5 april 2017

  Ik heb stress en spanningsklachten en mijn psycholoog Aglaia heeft me dit aangeraden.

  Beantwoorden
 19. alain - 4 april 2017

  ik gebruik die oefeningen om me te kalmeren omdat ik heel zenuwachtig ben , en het lukt mij meestal om te kalmeren

  Beantwoorden
 20. J vullings - 4 april 2017

  Wegens gezondheids problemen was ik erg gestrest. Kon niet goed in slaap komen.
  Gaat nu beter.

  Beantwoorden
 21. Britt - 3 april 2017

  Ik kreeg van mijn Psycholoog de opdracht om ontspanningsoefeningen te gaan doen om te leren ontspannen en zo rust voor mezelf te creëren. Ik merkte al vrij snel dat dit mij zelf niet lukte. Vandaar dat ik op internet op zoek ben gegaan naar begeleiding bij de ontspanningsoefeningen en kan ik snel op deze website terecht. Het heeft mij geholpen om ontspanningsoefeningen te doen, maar het doen van de oefeningen helpt mij (nog) niet meer rust te creëren

  Beantwoorden
 22. Annet - 31 maart 2017

  Om te ontstressen.

  Beantwoorden
 23. monique stroobants - 31 maart 2017

  Ik gebruikte het als ontspanning moment voor de kwartaalvergadering die we donderdag voormiddag hebben geogarnizeerd en als ergo spreekpersoon dus het kwam zeker van pas !!in elk geval wel bedankt

  Beantwoorden
 24. Line - 30 maart 2017

  Als gedreven en enthousiaste persoon op alle vlakken van mijn leven ben ik onlangs op mijn grenzen gestoten. Mijn lichaam was op en liet dat goed merken. Ik nam geen rust of me-time meer en via deze oefeningen probeer ik het weer te integreren in mijn leven. Zoekend naar een nieuwe balans.

  Beantwoorden
 25. Tijs - 30 maart 2017

  Ik gebruik de ontspanningsoefeningen om wedstrijdspanning onder controle te krijgen.

  Beantwoorden
 26. Toos - 29 maart 2017

  Ik zit helaas door andere in een grote hoop stress en ellende.ik probeer via deze oefeningen tot rust en onrspanning te komen.

  Beantwoorden
 27. Rianne - 28 maart 2017

  Ontspanningsoefeningen doe ik omdat ik incontinent ben. Niet alleen mijn bekkenbodemspier staat altijd op spanning ook alle andere spieren. De bekkenbodem fysiotherapeut kan niet verder met de behandeling bij /met mij, omdat ik eerst moet leren te ontspannen. Ik vindt het erg moeilijk.

  Beantwoorden
 28. rob hekel - 28 maart 2017

  Ik ben in 2016 6 maanden thuis geweest met de burn-out. Tijdens deze periode kwam ik erachter dat ik in niets mijn ontspanning kon vinden. Alles was altijd gejaagd bezig zijn zelfs met sporten. Ik werd er door iemand op gewezen dat ik baat komn hebben bij ontspannings oefeningen en tot nu toe is dat ook zo. Ik probeer elke avond een half uur te reserveren om de oefeningen te doen en dat help mij enorm!

  Beantwoorden
 29. Hanneke Olij - 25 maart 2017

  ik doe ontspanningsoefeningen omdat mijn hoofd vaak heel vol zit en ik vaak gespannen ben waardoor ik meer last krijg van hartritmestoornis

  Beantwoorden
 30. John - 24 maart 2017

  vader 2 jaar geleden overleden ik was mantelzorger, vorig jaar mijn moeder, ze waren gescheiden.
  vorig jaar een hartinfarct gehad.
  stress op het werk
  nieuwe relatie loopt spaak.
  al jaren slaap problemen en gebruik zo lang ook inslaapkomers.
  ik wil mezelf zijn en niet constant overal over inzitten, rustiger worden.

  Beantwoorden
 31. Ineke Hartman - 23 maart 2017

  Omdat ik als fysiotherapeut ontspanningsoefeningen geef aan mijn patiënten is het handig deze oefeningen digitaal te hebben en aan patiënten te kunnen mailen

  Beantwoorden
 32. Henk K - 23 maart 2017

  Ik heb al vaker problemen met ontspannen gehad. Al in 2012 en 2013 kreeg ik van je diverse oefeningen aangereikt. Deze heb ik regelmatig gebruikt en altijd met veel succes!

  Beantwoorden
 33. Achour - 22 maart 2017

  Ik gebruik de oefeningen voor mijn zoon, die heeft veel hoofd pijn vooral in de ochtend en met deze oefeningen is het een stuk minder.

  Beantwoorden
 34. Jeanny - 20 maart 2017

  Ik heb copd, en last van hyperventilatie , vandaar die ontspannings oefeningen.

  Beantwoorden
 35. Channa Teeuwisse - 19 maart 2017

  Na het korte ziekbed en overlijden van mijn partner et een zéér intensieve periode was. Kon ik me niet meer ontspannen en kreeg angstaanvallen.

  Beantwoorden
 36. Aniek - 19 maart 2017

  Dag Martijn,
  Ik zelf gebruik de ontspanningsoefeningen niet, ik gebruik ze voor een cliënt van mij van logopedie die veel stress ervaart door zijn werk en andere omstandigheden. Deze oefeningen helpen hem om meer te ontspannen waardoor hij minder spanning ervaart in halsgebied tijdens spreken

  Beantwoorden
 37. Dominique - 18 maart 2017

  Omdat ik lijd aan een angst en paniek stoornis

  Beantwoorden
 38. Viola - 17 maart 2017

  Ik gebruik de ontspanningsoefeningen om te herstellen van een burn-out

  Beantwoorden
 39. Loes - 17 maart 2017

  Ik gebruik ontspanningsoefeningen om me te leren ontspannen

  Beantwoorden
 40. Truse Heltzel - 17 maart 2017

  Weer eens teveel van mezelf gevraagd.
  Beantwoorden aan mijn strenge geweten.
  Hard werken, te lang doorgaan.
  Slaapstoornis: te weinig slapen en niet herstellen.
  Resultaat: oververmoeid; pijnlijke spieren in armen en benen

  Beantwoorden
 41. Sas - 16 maart 2017

  De oefeningen gedownload voor mijn partner, die is altijd aan het denken en druk in zijn hoofd en slaapt daardoor onrustig. We doen de bodyscan sinds twee weken elke avond, voordat we gaan slapen en het wordt iets beter.

  Beantwoorden
 42. Heleen - 15 maart 2017

  Ik gebruik mijn ontspanningsoefeningen, omdat ik stressklachten heb en het niet makkelijk
  los kan laten. Ook heb ik daardoor nek-en schouderklachten.

  Beantwoorden
 43. Alie de jong - 14 maart 2017

  Ivm nieuwe baan i c m overlijden vader weet ik niet meer op welke manier ik kan ontspannen

  Beantwoorden
 44. Natasja van der Kuijlen - 13 maart 2017

  Ik ben op zoek naar een prettige manier om wat meer ontspanning te krijgen, vanwege een druk gezin, een turbulente periode en een ‘verkeerde’ werkgever ben ik overbelast geraakt. Om dit een halt toe te roepen is het voor mij nu belangrijk om mijn grenzen aan te geven; meer tijd voor mezelf draagt daar zeker aan bij. Dank voor de ontspanning!

  Beantwoorden
 45. Jan - 9 maart 2017

  Via psycholoog van Kentalis ben ik bij jou terecht gekomen. Heb 3 maanden tinnitus en via oefeningen ontspan en accepteer ik.

  Beantwoorden
 46. AART SCHOUTEN - 9 maart 2017

  MOEIKIJK ONTSPAANNEN. STRESSGEVOEL

  Beantwoorden
 47. Adriane - 9 maart 2017

  Ik gebruik ze zowel voor mezelf als voor mensen aan wie ik training geef. Ik wijs ze in elk geval op de website

  Beantwoorden
 48. Franky - 6 maart 2017

  Im lekker tot rust te komen na dag hard werken en weer helder te kunnen denken.

  Beantwoorden
 49. Louisa - 6 maart 2017

  Hallo,

  Waarom ik de ontspanningsoefeningen doe, is dat ik soms te druk heb in mijn hoofd.
  En dan doe ik ff ontspanningsoefeningen om weer even rustig te worden.
  Werkstress even vermijden Door even zenn te worden en na de ontspanningsoefeningen kan ik er weer volop tegen aan.

  Beantwoorden
 50. Esmee - 5 maart 2017

  Om te leren ontspannen omdat ik dat vaak niet kan

  Beantwoorden

Geef een reaktie