Ontspanningsoefeningen direct online beluisteren en als Mp3 downloaden. Of doe iedere maandagavond mee met live online ontspannings­oefeningen. Tijdens de oefeningen wordt je door een rustige stem met duidelijke instructies begeleid in het ontspannen. Bovenaan deze pagina kun je meteen aan de slag gaan met een korte ontspannings­oefening van 10 minuten!

Wat voor oefeningen?

Er zijn veel verschillende soorten ontspannings­oefeningen. Een hele bekende is de lichaamsscan (soms ook bodyscan genoemd). Bij deze oefening ga je met je aandacht langs alle onderdelen van je lichaam. Je begint bij je tenen en gaat dan door naar je benen, vingers, armen, romp en tenslotte naar je hoofd. Het richten van je aandacht op je lichaam heeft een zeer ontspannende, ‘aardende’ werking. Zeker als je het ook nog eens combineert met het richten van de aandacht op de ademhaling. In de lichaamsscan zoals ik die doe worden deze beide aspecten gecombineerd.

In deze video van ongeveer 10 minuten kun je de lichaamsscan beluisteren en meteen meedoen:

 
 

Klik hier voor deze en meer gratis oefeningen

 

Een andere bekende ontspannings­oefening is de spierontspanning. Hierbij span je alle onderdelen van je lichaam een voor een aan, houd je de spanning een moment vast, en laat je weer los. Inspanning door ontspanning dus. Behalve dat je er direct door ontspant helpt deze oefeningen je ook om steeds beter te leren waarnemen wanneer je in het dagelijks leven spanning in je spieren hebt, en hoe je die los kunt laten. Ook de spierontspanning is gratis te beluisteren en downloaden als mp3.

Naast deze twee zeer effectieve basis-oefeningen zijn er nog meer soorten oefeningen zoals visualisaties, affirmaties, ademhalings­oefeningen. Verwant aan ontspannings­oefeningen zijn mindfulness en mediatie (er zijn verschillen en overeenkomsten). Je kunt al dit soort oefeningen vinden op deze site.

Wel doen!

Het downloaden van ontspannings­oefeningen als mp3, of er een keer online naar luisteren is een heel goed begin als je wilt leren ontspannen. Maar als je er vervolgens verder niets mee doet, dan schiet je er natuurlijk niks mee op. Het blijkt voor veel mensen lastig te zijn om ook de oefeningen ook echt regelmatig te doen. Jammer, want ze hebben  de eerste stap al gezet. Ik probeer zo veel mogelijk te helpen bij het regelmatig oefenen, zodat iedereen het maximale uit de oefeningen kan halen. Een van de dingen die daar heel goed bij helpt is het op gezette tijden samen oefeningen met een groep. Daarom organiseer ik ook wekelijks live bijeenkomsten via internet.

Voor wie?

De oefeningen zijn geschikt voor iedereen die wat meer rust en evenwicht in zijn leven wil. We leven immers in een tijd van overvolle agenda’s, heel veel moeten, en daar naast ook nog van alles willen. Het is daarbij makkelijk jezelf voorbij te lopen. Het is goed om bewust tijd vrij te maken voor jezelf, om te ontspannen. Als je last hebt van stress, burnout of depressie zijn deze oefeningen heel heilzaam (al dan niet in combinatie met een behandeling). Ook bij slapeloosheid kun je goed gebruik maken van ontspanningsoefeningen.

Reageer

Vertel hieronder wat de reden is dat jij ontspannings­oefeningen gebruikt, en hoe ze jou helpen.


1.180 Reakties op “Ontspanningsoefeningen”

 1. Cor - 12 oktober 2017

  Sinds een aantal weken cs maanden zit ik met een burnout thuis, mede omdat ik een bepaalde onrust in hoofd en lichaam heb kan ik mij niet geheel ontspannen, hoop met deze progamma onderdelen rust te vinden!

  Beantwoorden
 2. Patrick - 12 oktober 2017

  Ik gebruik de ontspanningsoefeningen omdat ik de laatste tijd gespannen ben en hierdoor slecht slaap en soms slecht in slaap kom. Ik ben door een collega van mij gewezen op het bestaan van autogene therapie. Het helpt mij om gemakkelijk in slaap te komen.

  Beantwoorden
 3. Joke - 12 oktober 2017

  Ik loop al 15 jaar bij een fysio/manueel therapeute voor mijn schouder.(2x geopereerd) Nu loop ik er voor mijn overbelaste benen. (was begonnen met sporten). Mijn therapeute zei dat ik ontspanningsoefeningen moest gaan doen omdat ik moeite heb om mijn lichaam te ontspannen. En adviseerde mij om op deze site te gaan.

  Beantwoorden
 4. Thais Goossens - 12 oktober 2017

  Beste,
  Ik geef allerlei vormingen aan het personeel van solidariteit voor het gezin (verzorgenden, kindbegeleiders, petshulpen, verpleegkundigen,..) rond heel wat thema’s waaronder ook zelfzorg, stress & burn-out en dergelijke meer. In sommige lessen maak ik de link met ontspanningsoefeningen.

  Beantwoorden
 5. Lidy - 11 oktober 2017

  Ik ben na een griepperiode waar ik niet overheen kon komen ( mede door onbegrip van mijn huisarts) in een depressie beland. Ik werk er nu aan om daar weer uit te komen. Deze ontspanningsoefeningen geven mij wat rust in mijn lichaam en in mijn geest.

  Beantwoorden
 6. Chaimae - 11 oktober 2017

  Ik heb een tijdje een erg onrustig gevoel gehad. Continu piekeren, zenuwachtig gevoel.

  Beantwoorden
 7. Ineke zuidhof - 10 oktober 2017

  De ontspannings oefeningen kreeg ik van de fysio therapeut ter ondersteuning van de evenwichts oefeningen

  Beantwoorden
 8. Monique - 10 oktober 2017

  Heerlijke ontspanningsoefeningen om alle drukte van de dag even buiten te kunnen sluiten

  Beantwoorden
 9. Danny - 9 oktober 2017

  Ik doe de oefeningen omdat ik een moment voor mezelf nodig heb als alleen staande ouder. Ook helpt het om mijn spieren te ontspannen wat ik nodig heb door mijn spierziekte.

  Beantwoorden
 10. Dorothea - 9 oktober 2017

  Ik gebruik ontspanningsoefeningen omdat ik twee jaar terug last van paniekaanvallen en angsten kreeg.
  Dit helpt me om even weer met beide benen op de grond te staan .

  Beantwoorden
 11. annemarieke - 7 oktober 2017

  Ontspanningsoefeningen zijn voor mij fijn omdat ik begeleid wordt door een stem. Soms is het even zoeken wat bij me past of hoelang ik een oefening wil doen. De fijne stem zorgt al voor afleiding, focus en zelfs voor geruststelling. Op momenten dat ik te druk in mijn hoofd ben of teveel emoties of stress ervaar kunnen oefeningen mij helpen om daar uit te komen. Het verandert mijn gedachten in rust, mijn lichaam wordt van binnen rustiger, mijn spieren ontspannen en het geeft een fijn gevoel dat ik mezelf op deze manier kan helpen.
  Groeten Annemarieke

  Beantwoorden
 12. rianne - 5 oktober 2017

  Aangezien ik enorm slaap wandel probeer ik me zelf wat meer te ontspannen…

  Beantwoorden
 13. Charrel - 5 oktober 2017

  Ptss

  Beantwoorden
 14. Francisca Klop-Oostrom - 4 oktober 2017

  Ik gebruik deze ontspanningsoefeningen bij mijn patiënten met hyperventilatie.

  Beantwoorden
 15. Hans - 3 oktober 2017

  Ik gebruik het om de spanning uit mijn lijf proberen te krijgen, ben er ook bij gaan sporten

  Beantwoorden
 16. Susan - 3 oktober 2017

  Ik gebruik de oefeningen als instrument voor mijn patienten in de fysiotherapie praktijk. Ik was nieuwsgierig wat voor oefeningen het zijn en ben er zelf eerst mee aan de slag gegaan/ zelf gaan proberen.

  Beantwoorden
 17. Hannie - 3 oktober 2017

  Voor inslapen en opvliegers

  Beantwoorden
 18. Sylvia - 3 oktober 2017

  Ik gebruik ontspanningsoefeningen, aangezien ik in een burn-out ben geraakt. Ik wil weer meer verbinding maken met m’n lichaam en m’n hart, aangezien ik al veel te lang in m’n hoofd heb gezeten.

  Beantwoorden
 19. Jo - 2 oktober 2017

  Ik gebruik ontspanningsoefeningen om rustig te worden tussen mijn verschillende werkzaamheden door. Ik heb een eigen praktijk en kan zelf mijn tijden indelen. Dit klinkt relaxed, maar het gevaar is dat ik tussendoor van alles en nog wat doe, waardoor ik ’s avonds soms erg moe ben. Dit werkt, alleen moet ik het nu nog elke dag doen, want ik vergeet het weleens.

  Beantwoorden
 20. Alisha - 2 oktober 2017

  Ik doe een opleiding tot master psychosomatische fysiotherapeut. Ontspanning is een van de interventies die er toegepast worden bij deze doelgroep. Door zelf ontspanningsoefeningen te doen en te oefenen geloof ik dat ik de patiënt beter kan helpen omdat ik het zelf ook ervaren heb.

  Beantwoorden
 21. Joyce - 29 september 2017

  Ik doe de ontspanningsoefeningen sinds ik aan het bijkomen ben van een zware burn out. Deze oefeningen helpen mij wanneer ik zelfstandig niet volledig kan ontspannen.
  Door de oefening en prettige stem voel ik me daarna als herboren.

  Beantwoorden
 22. Debora - 28 september 2017

  Ik gebruik het omdat een een gegeneraliseerde angststoornis heb.
  Hierdoor kan ik mij beter ontspannen

  Beantwoorden
  • Adam - 3 oktober 2017

   Hoi Deborah.

   Ook ik heb last van dezelfde stoornis. Heb je er behoefte aan om ervaringen te delen?

  • Sabine - 12 oktober 2017

   Hallo ook ik heb last van een angststoornis na mijn bevalling gekregen dit is de 3de keer al ik probeer er zelf overheen te komen ..

 23. Els Biewenga - 28 september 2017

  Ik heb moeite met inslapen en hoop me zo beter te kunnen ontspannen.

  Beantwoorden
 24. Regilio - 27 september 2017

  Wat fijn dit zeg, elke avond doe ik het

  Beantwoorden
 25. Joyce - 27 september 2017

  Ik doe deze oefeningen na een zware burn out waardoor ik moeite heb met ontspannen. Deze oefeningen helpen mij zeer goed en n prettige stem om te horen.

  Beantwoorden
 26. Anita blitz - 26 september 2017

  Omdat ik fibromyalgie heb en tinitus slaap ik slecht en kan ik zo min mogelijk stress gebruiken met ontspanning oefeningen slaap ik beter in en als ik wel stress heb kan ik me beter ontspannen

  Beantwoorden
 27. Tonnie - 25 september 2017

  Ik heb ook vaak onrustig gevoel, door werk en prive situatie.

  Beantwoorden
 28. Wim - 25 september 2017

  In voorjaar 2 stents geplaatst . Gelukkig geen hartinfarct daaraan voorafgaand. Stress gevoelig. Deze oefeningen resulteren plus de stresscurses bij Capri een betere beheersing van spanning.
  Dank

  Beantwoorden
 29. dR - 24 september 2017

  Paniekstoornis

  Beantwoorden
 30. Petra - 22 september 2017

  Om van mijn angststoornis, gepaard met paniek, misselijkheid en hyperventilatie af te komen.

  Beantwoorden
 31. Esther - 20 september 2017

  Ik gebruik de ontspanningsoefeningen tegen terugkerende burnout klachten.

  Beantwoorden
 32. Martin - 20 september 2017

  Omdat ik last heb van depressiviteit, probeer ik door middel van ontspanningsoefeningen wat meer rust te krijgen in het lichaam.

  Beantwoorden
 33. Adriana van Oss-Veenhof - 18 september 2017

  Ik heb zelf de cursus vliegangst bestrijding gevolgd.
  Met een bemoedigend resultaat.
  Vorige week ging onze zoon vliegen.
  Ook hij wordt een beetje geplaagd door controle dwang.
  Daarom zocht ik ontspanninsoefeningen.

  Beantwoorden
 34. SjanTimmermans - 16 september 2017

  Ik vind het in een woord GEWELDIG!!!!!!! Je voelt je na afloop erg ontspannen Toppy

  Beantwoorden
 35. aadje - 16 september 2017

  De reden dat ik ontspanningsoefeningen gebruik is omdat dat mij een rust en ontspanning brengt. Zowel direct als, door het vaker te doen, op de lange termijn. Mijn mentale weerbaarheid neemt toe en het bewustzijn van hoe ik me voel.

  Beantwoorden
 36. R.G. Koehorst - 16 september 2017

  Gebruik de oefeningen ivm een burnout. Hierbij veel last van spanning in de spieren in de rug, nek en schouders.
  Doe dit icm mindfulness oefeningen.

  Beantwoorden
 37. Rob - 8 september 2017

  Ik heb een nieuwe relatie waarbij we beide een rugzak hebben vol met negatieve ervaringen. Doordat er wel eens op littekens wordt getrapt merk ik dat ik daardoor van slag raak en mijn hoofd begin te verliezen. Dit geeft natuurlijk weer nieuwe spanningen en stress wat ik juist in de nieuwe relatie wil voorkomen. Door eerst ontspanningoefeningen te doen voor dat ik reageer houd ik controle over mijn gedachtes. Hierdoor reageer ik overdachter en rustiger en ben niet meer zo snel opgefokt. Dit komt mijn relatie dus ten goede.

  Beantwoorden
 38. Ronnie Eggenhuizen - 7 september 2017

  Hallo Martijn,
  De reden waarom ik de oefeningen doe is tot rust tekomen,leren ontspannen,en mijn lichaam tot rust tekomen enz.

  MvG Ronnie eggenhuizen

  Beantwoorden
 39. Wietske - 4 september 2017

  Ik heb veel klachten aan mijn schouder en arm en veel spieren zijn verkrampt. Met o.a. ontspanningsoefeningen hoop ik dat mijn klachten verminderen.

  Beantwoorden
 40. Anca - 31 augustus 2017

  Kan altijd moeilijk in slaap komen. Ga met te veel spanning in minhn lichaam naar bed.

  Beantwoorden
 41. Monique - 29 augustus 2017

  Doordat ik een drukke baan heb waarbij ik altijd op scherp sta heb ik vaak moeite om stress lis te laten en mijn lichaam en geest te ontspannen. De oefeningen van Ontspanningsoefeningen.com helpen mij om te voelen waar de spanning in mijn lichaam vastzit en de stap te zetten naar bewuste en totale ontspanning.

  Beantwoorden
 42. Lucenda - 29 augustus 2017

  Ik gebruik de ontspanning oefeningen om mijn te ontsopannen en om tot rust en dat ik mij z\elf niet voorbij loop ik heb namelijk tot 2 keer toe een burnout gehad en daar waak ik voor

  Beantwoorden
 43. Angela - 29 augustus 2017

  Ik ben herstellende van een burn-out en vind het erg moeilijk om mezelf te ontspannen. Ik hoop door deze oefeningen daar een betere balans in te vinden!

  Beantwoorden
 44. Gerard - 23 augustus 2017

  Ik sta onder hoge spanning wegens div oorzaken zoals een Herpes virus in mijn hoofd ( gordelroos ) ten tweede het herstellen van onze woning na een blunder van een Isolatie bedrijf we wachten nu al bijna 4 maanden op de goed keuring van de verzekering en we zitten in een leeg huis.

  Beantwoorden
 45. Carolien - 21 augustus 2017

  Omdat mijn dochters vanwege spannende ontwikkelingen in onze prive situatie niet meer zo goed konden slapen hebben we bedacht om samen de ontspanningsoefeningen te gaan doen. Het geeft wel rust.

  Beantwoorden
 46. Hennie - 19 augustus 2017

  Mijn schoonvader gebruikte autogene training om te ontspannen in stressvolle situaties. Het hielp hem goed. Maar hij is niet meer onder ons. Dus op zoek op het web om hoe om te gaan met mijn stress.

  Beantwoorden
 47. Marga Verhoeven - 18 augustus 2017

  Door stress moeilijk kunnen ontspannen en moeilijk in slaap komen.
  De ontspanningsoefeningen brengen daar hopelijk verandering in.

  Beantwoorden
 48. Coby - 16 augustus 2017

  Ik probeer naar het overlijden van mij man weer het leven op te pakken. Heb veel last van trillende spieren en wordt hierdoor heel gespannen door de oefeningen probeer ik te ontspannen.

  Beantwoorden
 49. Silke - 14 augustus 2017

  Ik ben pas begonnen met de ontspanningsvereniging , omdat ik een vervelend onrustig gevoel in mijn buik heb.
  Heb best wel veel gewerkt en doe nu een stap terug.
  Omdat dit gevoel omhoog gaat en dan paniek veroorzaakt

  Beantwoorden
  • Marijke - 15 augustus 2017

   Hoi, of ik mijn eigen woorden lees. Ik heb ook vaak onrustig gevoel, ook te veel, te druk, te lang doorgegaan. Doe regelmatig ontspanningsoefeningen, en ben gaan zwemmen en joggen (klein rondje) hoop het op deze manier onder controle te krijgen.
   Vr gr Marijke

 50. Geertje - 13 augustus 2017

  Ik gebruik de ontspanningsoefeningen om weer tot mijzelf te komen. Ik heb een whiplash met nog meer klachten opgelopen tijdens een ongeval op de fiets. Hier heb ik heel veel last van. Door de oefeningen te gebruiken ontspan ik mijn spieren een beetje waardoor de pijn wat vermindert.

  Beantwoorden

Geef een reaktie