Ontspannings­oefeningen

Omdat je ontspannen kunt leren

De drie ontspannings­oefeningen hierboven kun je direct beluisteren en uitproberen. Klik daarvoor in een van de cirkels op het driekhoekje. Je kunt ook klikken op 'luister'.

In de basisoefening maak je kennis met een aantal krachtige technieken om te ontspannen: je ademhaling, je aandacht en je verbeelding. Deze oefening helpt je ook met je motivatie om te blijven oefenen.

Bij de spierontspanning span je een voor een verschillende spiergroepen aan en laat je weer los. Dit is een klassieke ontspannings­oefening die nog steeds veel gebruikt wordt. Deze oefening wordt ook wel de progressieve relaxatie van Jacobson genoemd.

In de autogene trainig leer je ontspannen door onder andere een gevoel van zwaarte en warmte op te roepen. Deze oefening, ook wel de suggestieve relaxatie van Schultz genoemd, is een andere klassieke ontspannings­oefening.


Vertel hieronder wat de reden is dat jij ontspannings­oefeningen gebruikt, en hoe ze jou helpen.

1.256 reacties op “Ontspannings­oefeningen

 1. Saskia - 16 december 2017

  Ik ben een pietje-precies en stel daardoor te hoge eisen aan mijzelf. Ik krijg daar stress van en hoop dat te verminderen door ontspanningsoefeningen

  Reageer
 2. tineke - 13 december 2017

  Dag Martijn,
  Ik geef yoga les en gebruik jouw ontspanningsoefeningen aan het eind van mijn les.
  Dankjewel.

  Reageer
 3. Denys Carol - 11 december 2017

  Waarom ik deze ontspanningsoefeningen wil toepassen, is vooral om innerlijk terug tot rust te kunnen komen of op zn minst wat rust terug te kunnen hebben in mijn leven. Na veel tegenslagen in het verleden heeft mn lichaam de vecht en vlucht situatie zoveel meegemaakt dat ik niets anders meer ervaar binnenin dan dit gevoel, constant spanning, angsten, erge nek en bovenrug pijn door spieren die op spannen en het gevoel dat deze niet meer lossen. Ik ben mij er zelf ook van bewust dat dit alles te maken heeft met mijn denken en redeneren op bepaalde vlakken, maar heb blijkbaar meer moeite met dingen te kunnen plaatsen dan wat ik voor ogen had.

  Reageer
 4. Jeroen - 11 december 2017

  Ik doe de oefeningen om me te ontspannen en even aan de snelheid van het dagelijkse leven te ontsnappen.

  Reageer
 5. greet - 11 december 2017

  Om tot rust te komen. Ook bij het inslapen.

  Reageer
 6. Hilde - 8 december 2017

  Ik gebruik de ontspanningsoefeningen om meer contact te maken met mijn lichaam. Door het dagelijkse gebeuren voel ik dat ik dikwijls in mijn hoofd zit en door de ontspanningsoefeningen te doen, voel ik meer wat mijn lichaam mij komt vertellen.

  Reageer
 7. Tjitske - 5 december 2017

  Ik gebruik de oefeningen, omdat ik heel veel spanning voel in mijn lichaam van verdriet.
  Ik doe de oefeningen voor ik ga slapen, om me te helpen te ontspannen en zo beter te slapen.

  Reageer
 8. Marlijn - 4 december 2017

  Ik heb ASS (syndroom van asperger). Input van buiten komt heftiger binnen dan bij de meeste mensen. Dan is even gas terug en bewust ontspannen fijn, deze oefeningen helpen daarbij.

  Reageer
 9. Sandra - 4 december 2017

  Ik gebruik de oefeningen om in slaap te kunnen vallen

  Reageer
 10. Roel - 4 december 2017

  Hoi,
  Ik probeer anders te leven/ om te gaan met mijn angst-stoornis. Als ik een angstaanval heb gehad, ervaar ik daarna veel spanningsklachten, die soms, omdat ik me daar zo bewust van ben, weer leiden tot een angstaanval. Het leren ontspannen is een onderdeel van mijn behandeling.

  Reageer
 11. Marnix - 30 november 2017

  Ik heb af en toe een angstaanval en ben dan daarna aanhoudend gespannen.

  Reageer
 12. yvette - 30 november 2017

  Beste Martijn

  Ik ontvang graag je ontspanningsoefeningen omdat ik sinds enkele weken meditatie avonden in huiselijke sfeer geef en ik combineer deze met oefeningen om te relaxen alvorens we beginnen te mediteren.

  Hartelijke groetjes
  Yvette

  Reageer
 13. Annemarie - 30 november 2017

  de reden dat ik de ontspanningsoefeningen gebruik is: het feit dat ik 9 maanden geleden hersenletsel opgelopen heb. Het herstel verloopt zeer moeizaam. Mede hierdoor zit mijn ademhaling vaak te hoog omdat ik niet alles kan plaatsen in mijn hoofd. Mijn mond kan dan niet benoemen wat zich in mijn hoofd afspeelt. De ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen helpen mij in zoverre dat ik rustig kan blijven ademhalen.

  Reageer
 14. mireille - 27 november 2017

  heb angst en paniek aanvallen en slaap daardoor heel slecht.
  hopelijk helpen de ontspanningsoefeningen.

  Reageer
 15. Erik - 27 november 2017

  Overbelast zenuwstel als gevolg van aanhoudelijke lichamelijke klachten

  Reageer
 16. Gaby - 25 november 2017

  Door spanning is er hartritmestoornis bij gekomen,daardoor weer paniek aanvallen ondanks de medicijnen toch vaak spanning .Dat is de reden dat ik Ontspanning oefening probeer vooral de stem geeft me een beetje rust.

  Reageer
 17. Marleen - 24 november 2017

  Ik doe ontspanningsoefeningen omdat ik een rustpunt wil inbouwen in mijn altijd rukker bezigheden

  Reageer
 18. Anoniempje - 21 november 2017

  Ik heb moeite met ontspannen. Neem met grote regelmaat teveel hooi op de vork, ren en draaf vaak voor een ander … verlies mijzelf daardoor vaak uit het oog.

  Reageer
 19. Mathijs van Horne - 21 november 2017

  Deze oefeningen zijn bedoeld voor mijn echtgenote zij heeft last van tinnitus in haar oren hiervoor is zij in behandeling bi een audiologisch centrum in Hoensbroek ze heeft al enkele ontspanning oefeningen gehad, maar aangezien zij een hersenbeschadiging heeft waardoor haar geheugen slecht is en ook het zien, is het misschien een idee om met een cd te werken hopelijk kunt er misschien aan bij dragen dat zij er beter leert er mee om te gaan. alvast hartelijk dank voor mee denken in deze.

  Reageer
 20. mark - 20 november 2017

  ik ben 52 jaar en herstelde van een herseninfarct. Ik ben op zoek naar mezelf en af en toe rust in mijn hoofd.

  Reageer
 21. Eddy van den Eynde - 19 november 2017

  Hallo Martijn,

  Sinds meer dan 7 maanden begon ik last te krijgen van rare en ijle gevoelens in mijn hoofd, maanden daarvoor merkte ik dat ik niet erg fit meer was en vermoeid opstond smorgens.
  Het rare en ijl gevoel werd steeds erger en heb dan in juni een slaap onderzoek laten doen waarbij een bloed afname is gedaan uit mijn slagader…hieruit bleek dat mijn pa CO2 op 30 stond terwijl een normale waarde tussen 35 – 48 is! Dus chronische hyperventilatie. Heb die periode ook een MRI laten doen en gelukkig bleek die geen afwijkingen te vertonen.
  Maar niets is minder waar natuurlijk en kan mij niet overtuigen dat er toch niet iets fout is in mijn hersenen, wat de nodige stress en angst met zich meebrengt, om het zacht uit te drukken, je leven wordt een hel. Volgende week heb ik nog een EEG en EP onderzoek en hoop dat dit me toch meer kan geruststellen.
  Sinds ongeveer een week ben ik begonnen met relaxatie oefeningen en probeer deze toch 2 x. per dag te doen. Ik heb vrijdag ook een hulpgids chronische hyperventilatie gedownload en doe ik de combinatie van de beide, want besef dat ik een hele weg te gaan heb om hopelijk terug een normaal leven te lijden zonder die vervelende klachten van rare gevoelens en ijlheid in het hoofd, want die zijn de ganse dag aanwezig.
  Ik blijf zeker volharden met de oefeningen want heb soms wel het gevoel dat het daardoor iets beter gaat maar andere momenten terug heviger is, wat blijkbaar normaal zou zijn!

  Groeten

  Eddy

  Reageer
 22. Peter van Leeuwen - 18 november 2017

  Ik zit momenteel thuis met een burn-out en ben een maand geleden begonnen met ademhalingsoefeningen. Tijdens deze oefeningen merk ik, dat ik maar niet geconcentreerd blijf op mijn ademhaling en constant mijn spieren aanspan. M.a.w. ik kan mezelf heel moeilijk ontspannen en hoop dat met spierontspanning te bereiken.

  Reageer
 23. A. van Dalen - 16 november 2017

  Ontspanningsoefeningen gebruik ik omdat ik een zwaar jaar doormaak. Mijn moeder is begin dit jaar overleden. Mijn man is ziek en hierdoor ook veel zorgen. Doordat dit veel stress met zich meebrengt heb ik iets nodig om te kunnen ontspannen.

  Reageer
 24. Nelleke - 14 november 2017

  Als er veel op mij afkomt, zet spanning/stress zich vast in mijn nek/hals /kaken en maag-darm gebied. Ontspannigsoefeningen zijn dan heerlijk!
  Dit zegt een HSP-er.

  Reageer
 25. Rene - 13 november 2017

  René
  na het overlijden van mijn vader heb ik heel veel last van hyperventilatie
  en paniek aan vallen ik hoop op deze manier hier van af te komen
  bij deze mijn dank

  Reageer
 26. cock rosdorff - 11 november 2017

  Heb zenuwpijn aan mijn been .Hoop met ontspanningsoefening verbetering.

  Reageer
 27. J.H. Wehkamp - 7 november 2017

  Ben angstig na operatie longkanker en kan moeilijk omgaan met sterk verminderde conditie

  Reageer
 28. Saskia - 6 november 2017

  Als studente van 21 moet ik een masterkeuze maken. Ik weet totaal niet wat ik wil gaan doen met mijn carrière en mijn leven. Bang om de verkeerde keuze te maken, pieker ik veel. Deze ontspanningsoefeningen helpen mij om me weer te focussen op die dag en niet te piekeren over later.

  Reageer
 29. Mariska - 5 november 2017

  omdat ik ’s nachts vaak niet kan slapen en onverklaarbare lichamelijke klachten heb.

  Reageer
 30. Van der Poel - 3 november 2017

  Doordat ik aan een slaapcursus meedoe kwamen ontspanningsoefeningen ter sprake. Hier heb ik moeite mee en op aanraden van een andere cursist kwam ik op uw site terecht.
  Deze ingesproken tekst geeft mij wel de mogelijkheid om te ontspannen
  Mvgr

  Reageer
 31. Jan - 1 november 2017

  11 jaar geleden na open hart operatie gaf deze oefening mij rust.
  Nu ben ik met een rechtzaak bezig en kwam snachts niet tot rust dus heb ik deze oefening weer opgezocht en ik heb er baat bij bedankt

  Reageer
 32. Paul - 1 november 2017

  Om tot rust te komen, omdat ik moeite heb met het spreken in een groep of met iemand oog in oog aan een tafel(formele gesprekken), ik bloos heel erg en schaam me daar voor en middels ontspanningsoefeningen hoop ik me minder druk te maken.

  Reageer
 33. Anita - 1 november 2017

  Ik doe ontspanningsoefeningrn omdat ik een burn out heb

  Reageer
 34. Jeanet - 30 oktober 2017

  Kijk er na uit om even tot je zelf te komen.

  Reageer
 35. Susan - 29 oktober 2017

  Om ontspannen en snel in slaap te vallen

  Reageer
 36. Rob - 27 oktober 2017

  Ten gevolge van een burn out ben ik aan het proberen om in het moment te leven, leren ontspannen helpt daarbij. Ik wil graag zoveel mogelijk verschillende stemmen en oefeningen uitproberen.

  Reageer
 37. Christa - 25 oktober 2017

  Ik krijg een paar keer per dag tril aanvallen. Door terug te gaan naar je lichaam en ontspanningsoefeningen te doen krijg ik de tril aanvallen aardig onder de knie.

  Reageer
 38. Maarke Swijnenburg - 24 oktober 2017

  Ik gebruik de oefeningen om me te kunnen ontspannen, teveel hooi op de vork genomen en het is lastig om dat om te keren.

  Reageer
 39. Amber - 23 oktober 2017

  Ik heb veel last van stress en ben mede hierdoor in een depressie geraakt waardoor ik onder andere niet meer kon slapen tot ik relaxatieoefeningen begon te gebruiken. Nu doe ik elke avond voor ik ga slapen een oefening om tot rust te komen

  Reageer
 40. miranda - 23 oktober 2017

  ik heb erg last van paniek aanvallen

  Reageer
 41. Nieb - 21 oktober 2017

  Ik heb PTSS en een GAS en daardoor pieker ik veel en slaap ik slecht. Ook heb ik door de stress en spanning vaak last van een verkeerde ademhaling.

  Reageer
 42. Annemarie - 20 oktober 2017

  Het lukt mij niet meer om mezelf te managen om met de stress van het werk om te gaan. De huisarts raadde aan ontspanningsoefeningen te gaan doen, en meer te bewegen. Het werkt goed: ik slaap dieper en rustiger!

  Reageer
 43. Tony - 20 oktober 2017

  Overspannen, verkramping, slecht slapen, burn out, stress

  Reageer
 44. JO - 19 oktober 2017

  Ik probeer ontspanningsoefeningen als mogelijke therapie om mij te helpen om verder te functioneren. Ik heb idiopatische Ataxie. Dus geen oorzaak geen hulp geen medicatie. Met deze oefeningen proberen we de snel achteruitgaande coördinatie van bewegingen te helpen stoppen met verslechteren. Elke mogelijke reddingsboei probeer ik.

  Reageer
 45. Sara - 19 oktober 2017

  Ik ben verpleegkundige met onregelmatige uren, waardoor het soms moeilijk is voor mij om ’s avonds in te slapen. Daarbij komt nog dat ik aan het begin van mijn zwangerschap sta en ik binnenkort ga trouwen, wat heel wat van organiseren en plannen met zich meebrengt. Om de molen even te helpen stoppen met malen, probeer ik af en toe een ontspanningsoefening.

  Reageer
 46. ria - 18 oktober 2017

  Omdat Ik geregeld hyperventilatie heb dacht misschien helpt dit

  Reageer
  1. marjolein - 19 oktober 2017

   heb je wel eens van chronische hyperventilatie gehoord?? betekent dat je onbewust op een verkeerde manier ademhaalt; met als mogelijk symptoom een aanval van hyperventilatie; dan is ontspannen zinvol, maar anders leren ademen pakt de oorzaak aan. in dat geval zou je iets aan de buteyko methode kunnen hebben. even googelen!!

 47. Marinne - 18 oktober 2017

  N.a.v. oververmoeidheid. Ik ontdek hoeveel spanning ik in mijn lijf heb en leer te ontspannen op andere momenten (buiten de oefeningen om)

  Reageer
 48. Albert - 17 oktober 2017

  Ik doe de oefeningen vanwege een teruggekeerde burn out

  Reageer
 49. Jacqueline - 16 oktober 2017

  Ik doe het om te ontspannen omdat ik me vaak onrustig voel . Door die ontspanningsoefeningen te doen hoop ik wat rustiger te worden .

  Reageer
 50. Maris - 14 oktober 2017

  Ivm 1x paniekaanval en daardoor zag ik hoe gespannen ik eigenlijk ben. We “moeten” al zoveel in het leven, maar we “willen” ook heel veel. Met deze ontspanningsoefeningen kom ik hopelijk weer terug tot rust in mij zelf om geen verdere paniekaanval te krijgen.

  Reageer

Geef een reactie

Download gratis drie
Ontspannings­Oefeningen

Plus: Af en toe nieuwe oefeningen en tips.