Je leest tegenwoordig steeds vaker over de comfortzone. En dan vooral dat je uit je comfortzone zou moeten komen. Alles wat de moeite waard is, zou zich buiten de comfortzone bevinden. Ken je dit plaatje bijvoorbeeld?
Maar… klopt dit wel? Hoe komen we eigenlijk aan dit idee?
Sociale media
Sociale media spelen hier een grote rol in. Ten eerste omdat dit soort tegeltjeswijsheden daar gedijen als fruitvliegjes in een GFT bak. Maar ook omdat de meeste mensen op sociale media vooral de hoogtepunten van hun leven laten zien:
- Reizen naar exotische oorden.
- Feesten met vrienden.
- Lekker uit eten.
- Nieuwe kleren/telefoon/auto/huis/baan/relatie.
Ziet het leven van die mensen er echt zo uit? Is het echt allemaal #yolo en #fomo? Bedenk voor de grap eens hoe vaak zie je op sociale media een selfie ziet van iemand die ’s avonds moe op de bank ligt te zappen. Of iemand die thuis even snel een magnetronmaaltijd wegwerkt. Juist ja.
Een Amerikaans onderzoek uit 2016 bevestigt dit: “Het geïdealiseerde beeld van anderen op sociale media kan leiden tot jaloezie en het idee dat anderen gelukkiger en meer succesvol zijn.”
Hierdoor kun je het beklemmende gevoel krijgen dat jouw leven niet goed genoeg is zoals het is. Dat je allerlei spectaculaire en uitdagende dingen moet gaan doen. Zodat jij net zo gelukkig kunt zijn als anderen.
En daarvoor moet je dan dus uit je comfortzone gaan.
De bron
Een belangrijke reden waarom je zoveel leest over uit je comfort zone stappen is commercie. Oftewel, om jou wat te verkopen. Met de opkomst van internet zijn er nieuwe beroepen ontstaan, zoals blogger, vlogger, influencer, youtube celebrity of instagram model. Hierbij is de core business het schrijven van teksten, het maken van foto’s of het opnemen filmpjes.
Geld verdienen doen ze door het verkopen van producten van grote bedrijven. Of door het zelf aanbieden van bijvoorbeeld online trainingen over afvallen/fit worden/geld verdienen met bitcoin/een partner vinden/scrapbooken/…
En om te zorgen dat mensen die producten kopen, moeten ze jou zo ver krijgen dat je in aktie onderneemt. Dus krijg je te horen dat jouw leven niet goed genoeg is zoals het nu is. Dat dit dieet, of dit make-upje of deze gadget je eindelijk gelukkig zal maken.
Je krijgt inspirerende verhalen te horen van mensen die je voor zijn gegaan. En dat jij dezelfde resultaten zult behalen, als je maar actie onderneemt. Als je maar uit je comfort zone komt.
De waarheid over de comfort zone
Kijk, het is natuurlijk waar dat als je niet in aktie komt, er ook niets zal veranderen in je leven. Maar zoals wel vaker is het vooral een kwestie van balans. Het idee dat alles dat de moeite waard is zich buiten je comfortzone bevindt, is klinklare onzin. Maar er zit er wel een kern van waarheid in. Bekijk het volgende plaatje eens:
Dit is het het leerzonemodel van de duitse pedagoog Tom Senninger. Hij onderscheid drie zones:
De comfortzone – Hier bevindt zich alles dat bekend en veilig is. Je eigen oude, vertrouwde omgeving. Dingen doen zoals je gewend bent om ze te doen. Hier is het comfortabel. Maar als je je alleen maar in deze zone bevind dan kunnen dingen op den duur ook saai of levenloos worden.
De leerzone – Dit is waar je iets nieuws kunt leren. Waarin je uitgedaagd wordt om te onderzoeken of je dingen ook op een andere, betere manier aan kunt pakken. Dat kan spannend zijn! Maar een beetje spanning op zijn tijd is gezond. En het is de enige manier om te groeien.
De paniekzone – Hier kom je terecht als je té ver uit je comfortzone gaat. De uitdagingen zijn zo groot dat je het gevoel hebt dat je ze niet aan kunt. De spanning wordt te groot, en er ontstaat angst. Alle energie gaat zitten in het omgaan met die spanning en angst.
Zo ontstaat een veel genuanceerder beeld.
Dus… in of uit?
Het is dus goed om je comfortzone af en toe je een stukje te verlaten en de leerzone in te gaan. Soms moet je iets nieuws proberen. Om te groeien. Om een nieuwe vaardigheid leren. Het is echter heel belangrijk om hierin mild te zijn, en ver weg te blijven van de paniekzone.
En na de leerzone is het nodig om weer terug te gaan naar je comfortzone. Die is namelijk heel goed voor je! Je kunt er uitrusten, opladen, mijmeren, nadenken, bijpraten, koken, een boek lezen, een serie kijken. Kortom, genieten van de alledaagse dingen.
En als je in een crisissituatie zit of hebt gezeten – door bijvoorbeeld burnout, depressie of ziekte – dan is er misschien niet zo veel meer over van die comfortzone. Dan moet je je juist richten op het weer opbouwen er van.
Ik help daar natuurlijk graag bij.